معرفی بیماری های قلبی در جوانان و بزرگسالان به همراه علائم آنها


بیماری های قلبی شایع

بیماری قلبی یک اصطلاح گسترده است که طیف وسیعی از انواع آسیب‌هایی را در بر می‌گیرد که بر قلب و عروق خونی تأثیر می‌گذارد.

بیماری‌های قلبی عامل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان هستند و حدود 17.9 میلیون مرگ در سال را شامل می‌شود. اما این که چند نوع بیماری قلبی داریم، موضوعی است که شاید نتوان تمام آن‌ها را در یک مقاله معرفی کرد، با این حال در ادامه این مطلب از شادیما اسم 8 نوع شایع و خطرناک انواع بیماری قلبی را معرفی می‌کنیم.

لیست اسم بیماری های قلبی

1. بیماری عروق کرونر (CAD)
2. آریتمی قلبی
3. نارسایی قلبی
4. بیماری دریچه قلب
5. بیماری قلبی مادرزادی
6. بیماری ماهیچه قلب یا کاردیومیوپاتی
7. پریکاردیت
8. آنوریسم آئورت

1. بیماری عروق کرونر (CAD)

بیماری عروق کرونر (CAD) شایع‌ترین نوع بیماری قلبی است و زمانی اتفاق می‌افتد که شریان‌هایی که خون را به قلب می‌رسانند، توسط پلاک، ماده‌ای چرب که روی دیواره‌های داخلی سرخرگ‌ها تجمع می‌یابد، باریک یا مسدود می‌شوند.

این اتفاق جریان خون را به عضله قلب کاهش می‌دهد و می‌تواند باعث ایجاد درد قفسه سینه (آنژین)، تنگی نفس یا حمله قلبی شود و ممکن است، ناشی از عواملی مانند فشار خون بالا، کلسترول بالا، سیگار کشیدن، دیابت، چاقی و سابقه خانوادگی باشد.

بهتر است بدانید که این بیماری را می توان با آزمایشاتی مانند الکتروکاردیوگرام (ECG)، تست استرس، آنژیوگرافی یا آنژیوگرافی توموگرافی کامپیوتری کرونر (CCTA) تشخیص داد.

2. آریتمی قلبی

آریتمی قلب نوعی از بیماری‌های قلبی است که در آن قلب خیلی سریع، خیلی کند یا نامنظم می‌زند. این اتفاق می‌تواند به دلیل مشکلات سیگنال‌های الکتریکی که ریتم قلب را کنترل می‌کنند یا هنگام آسیب رسیدن به ماهیچه یا دریچه‌های قلب ایجاد شود.

برخی از انواع رایج آریتمی عبارتند از فیبریلاسیون دهلیزی (AFib)، فلوتر دهلیزی، تاکی کاردی فوق بطنی (SVT)، تاکی کاردی بطنی (VT) و فیبریلاسیون بطنی (VF).

آریتمی می تواند علائمی مانند تپش قلب، سرگیجه، غش، درد قفسه سینه یا تنگی نفس ایجاد کند. برای تشخیص این بیماری می‌توان از آزمایش‌هایی مانند ECG، هولتر مانیتور، مانیتور رویداد یا مطالعه الکتروفیزیولوژی (EPS) استفاده کرد.

3. نارسایی قلبی

نارسایی قلبی وضعیتی است که در آن قلب نمی‌تواند خون کافی برای رفع نیازهای بدن پمپاژ کند. بهتر است بدانید که این اتفاق می‌تواند ناشی از شرایطی باشد که عضله قلب را ضعیف کرده یا به آن اسیب می‌رساند، مانند CAD، فشار خون بالا، دیابت، کاردیومیوپاتی، بیماری دریچه قلب یا آریتمی.

بیماری نارسایی قلبی بر اساس شدت علائم و ظرفیت عملکردی قلب به چهار مرحله از A تا D طبقه بندی می‌شود و می‌تواند علائمی مانند خستگی، تنگی نفس، سرفه، تورم در پاها، مچ پا یا شکم، افزایش وزن یا کاهش اشتها ایجاد کند.

بد نیست بدانید که این بیماری قلبی را می‌توان با آزمایشاتی مانند نوار قلب، اشعه ایکس قفسه سینه، آزمایش خون، اکوکاردیوگرام یا کاتتریزاسیون قلبی تشخیص داد.

4. بیماری دریچه قلب

یکی دیگر از انواع بیماری‌های قلبی، بیماری دریچه قلب است که در آن یک یا چند دریچه از چهار دریچه قلب به درستی کار نمی‌کنند. زیرا دریچه‌ها وظیفه باز و بسته شدن را دارند تا جریان خون بین حفره‌های قلب و عروق خونی را تنظیم کنند.

علت اصلی بروز این بیماری، تنگی دریچه است که در آن دهانه دریچه باریک می‌شود. رگورژیتاسیون، نوعی است که در آن، دریچه به طور کامل بسته نمی‌شود و اجازه می‌دهد خون به عقب نشت کند. پرولاپس، نوعی از این بیماری است که لت‌های دریچه برآمدگی یا افتادگی در محفظه اشتباه دارند.

این نوع آسیب قلبی، می‌تواند ناشی از نقایص مادرزادی، عفونت، تب روماتیسمی، افزایش سن یا وجود سایر بیماری‌های قلبی باشد. بیماری دریچه قلب می‌تواند علائمی مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس، خستگی، تپش قلب، یا تورم در پاها یا شکم ایجاد کند.

5. بیماری قلبی مادرزادی

بیماری مادرزادی قلب، وضعیتی است که در آن قلب یا رگ‌های خونی از  بدو تولد کودک، به درستی کار نمی‌کنند. این بیماری مادرزادی می‌تواند بر ساختار یا عملکرد قلب مانند اتاق‌ها، دریچه‌ها، دیواره‌ها یا شریان‌ها تأثیر داشته باشد.

برخی از انواع شایع بیماری مادرزادی قلبی عبارتند از نقص تیغه بین دهلیزی (ASD)، نقص دیواره بین بطنی (VSD)، مجرای شریانی باز (PDA)، کوآرکتاسیون آئورت، تترالوژی فالوت، و جابجایی شریان‌های بزرگ.

بیماری مادرزادی قلبی می‌تواند ناشی از عوامل ژنتیکی، عوامل محیطی یا دلایل ناشناخته باشد و علائمی که این بیماری قلبی ایجاد می‌کند عبارت اند از؛ سیانوز (پوست مایل به آبی)، تنگی نفس، خستگی، رشد ضعیف یا سوفل قلبی.

6. بیماری ماهیچه قلب یا کاردیومیوپاتی

کاردیومیوپاتی وضعیتی است که در آن عضله بزرگ قلب، ضخیم یا سفت می‌شود. این اتفاق بر توانایی قلب برای پمپاژ خون موثر تأثیر می‌گذارد و می‌تواند منجر به نارسایی قلبی یا آریتمی شود.

چهار نوع اصلی کاردیومیوپاتی وجود دارد: بطن راست متسع، هیپرتروفیک، محدود کننده و آریتموژنیک. کاردیومیوپاتی می‌تواند ناشی از عوامل ژنتیکی، عفونت‌ها، سموم، سوء مصرف الکل، سوء مصرف مواد مخدر یا به خاطر وجود سایر بیماری‌های قلبی باشد.

بهتر است بدانید که این بیماری که فقط یکی از انواع بی شمار بیماری های قلبی است، می‌تواند علائمی مانند تنگی نفس، خستگی، تورم در پاها یا شکم، درد قفسه سینه یا تپش قلب ایجاد کند.

7. پریکاردیت

یکی دیگر از انواع بیماری های قلبی، پریکاردیت است که در آن پریکارد، کیسه نازکی که قلب را احاطه کرده، ملتهب یا عفونی می‌شود. این اتفاق می‌تواند باعث تجمع مایع در فضای بین پریکارد و قلب شود که می‌تواند قلب را فشرده کرده و بر عملکرد آن تأثیر بگذارد.

پریکاردیت بسته به مدت و شدت علائم می‌تواند حاد یا مزمن باشد و ممکن است در اثر عفونت‌های ویروسی، باکتریایی، قارچی یا انگلی، اختلالات خودایمنی، نارسایی کلیه، سرطان، تروما یا داروها به وجود بیاید.

پریکاردیت می‌تواند علائمی مانند درد شدید قفسه سینه، تب، لرز، سرفه یا مشکل در تنفس ایجاد کند. برای تشخیص این بیماری می‌توان از آزمایشاتی مانند ECG، اشعه ایکس قفسه سینه، آزمایش خون، اکوکاردیوگرام یا پریکاردیوسنتز استفاده کرد.

8. آنوریسم آئورت

آنوریسم آئورت نوعی دیگر از بیماری‌های قلبی است که در آن آئورت، بزرگترین شریان بدن، ضعیف می‌شود و مانند یک بالون بیرون می‌زند. این آسیب قلبی می‌تواند باعث پارگی آئورت و خونریزی شود و ممکن است کشنده باشد.

بیماری آنوریسم آئورت می‌تواند در قفسه سینه یا شکم رخ دهد و می‌تواند در اثر عواملی مانند فشار خون بالا، کلسترول بالا، سیگار کشیدن، افزایش سن یا اختلالات ژنتیکی ایجاد شود.

بهتر است بدانید که این بیماری، می‌تواند علائمی مانند درد قفسه سینه، کمردرد، درد شکم یا تنگی نفس ایجاد کند. آنوریسم آئورت را می‌توان با آزمایش‌هایی مانند اشعه ایکس قفسه سینه، سونوگرافی، سی تی اسکن یا ام آر آی تشخیص داد.

سخن آخر

بیماری قلبی یک مشکل بهداشتی جدی و گسترده است که زندگی میلیون‌ها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می‌دهد. این نوع بیماری‌ها می‌توانند بسته به نوع و شدتی که دارند علل، علائم و راه‌های درمان مختلفی داشته باشد. با یادگیری بیشتر در مورد انواع مختلف بیماری قلبی، می‌توانیم عوامل خطر، استراتژی‌های پیشگیری و گزینه‌های مدیریتی را برای خود و عزیزانمان بهتر درک کنیم.