چگونه یک خواستگاری موفق داشته باشیم؟


اولین تماس برای خواستگاری

جلسه‌ی خواستگاری یک روز مهم و به‌یادماندنی در زندگی هر فرد است که می‌تواند به یک خاطره‌ی شیرین هم تبدیل شود! در فرهنگ بسیاری از خانواده‌های ایرانی، این روز به‌عنوان اولین روز آشنایی خانواده‌های دختر و پسر است و به همین دلیل اهمیت زیادی دارد.

بالاخره روز حساس خواستگاری فرارسیده و شاهزاده رؤیاها سوار بر اسب سفید شده و قصد دارد به دیدار پرنسس خود برود! اما در این راه مشکلاتی وجود دارد که می‌تواند شما را از رسیدن به هدف بازدارد.

گاهی اوقات رعایت نکردن چند نکته کوچک می‌تواند باعث ایجاد سوءتفاهم در خانواده‌ها شده و مانع از رسیدن لیلی و مجنون به هم شود ولی نگران نباشید ما در این مقاله قصد داریم آداب خواستگاری را بررسی کنیم که با رعایت آن‌ها می‌توانید یک جلسه‌ی خواستگاری عالی داشته باشید.


خواستگاری سنتی یا مدرن؟

در خواستگاری سنتی معمولاً پدر، مادر یا اقوام دیگر، دختری را برای پسر در نظر می‌گیرند و پسر برای اولین بار دختر را در جلسه‌ی خواستگاری ملاقات می‌کند. این نوع از خواستگاری‌ها هنوز هم در میان برخی از خانواده‌های ایران رواج دارد.

نوع دیگر خواستگاری، مدرن است. در این نوع خواستگاری آشنایی دختر و پسر مدت‌ها قبل از جلسه‌ی خواستگاری در محیط دانشگاه یا کار و… اتفاق افتاده و بعد از اینکه به این نتیجه رسیده‌اند که می‌توانند یک زندگی مشترک را شروع کنند، پسر برای آشنایی با خانواده‌ی دختر به خواستگاری او می‌رود.

گاهی دختر و پسر چون فکر می‌کنند دل طرف مقابل را به دست آورده‌اند پس‌ نیاز نیست در خواستگاری، آداب خاصی را رعایت کنند و این اشتباه ممکن است باعث سوءتفاهم خانواده‌ها شود. پس رعایت این نکات را جدی بگیرید.

آداب خواستگاری را میتوان به سه بخش تقسیم کرد:

  1. آداب قبل از خواستگاری
  2. آداب حین خواستگاری
  3. آداب بعد از خواستگاری

قبل از خواستگاری چه‌کارهایی انجام دهیم؟

تعیین وقت قبلی برای خواستگاری

راهنمای لباس پوشیدن در خواستگاری

فرقی نمی‌کند خانواده‌ی دختری که می‌خواهید به خواستگاری او بروید را از قبل می‌شناسید یا نه، حتماً قبل از رفتن به جلسه‌ی خواستگاری با خانواده‌ی دختر تماس بگیرید و از آن‌ها اجازه و وقت بگیرید تا آن‌ها برای این موقعیت آماده باشند.

بهتر است باکمی تأخیر به خانه‌ی دختر بروید تا آماده باشند و حتماً تماس گرفته و اطلاع دهید که ممکن است کمی دیر برسید. این کار باعث می‌شود تا نگرانی آن‌ها نسبت به زود رسیدن شما رفع شود.

نکته‌ای که لازم است خانواده‌ی دختر رعایت کنند این است که زمان خواستگاری بهتر است بعدازظهر (ساعت 7-4) یا ساعات اولیه شب باشد. به خاطر داشته باشید آراستگی شما و پاکیزگی خانه نشان‌دهنده‌ی میزان احترام شما به میهمان است.

حضور بزرگ‌ترها در خواستگاری

من می خواهم به خواستگاری دختری بروم که مدت‌هاست خانواده‌ها باهم آشنا شده‌اند. لازم است همراه خانواده‌ام بروم؟ بله حتماً! مهم نیست چه مدت از آشنایی شما و خانواده دختر می‌گذرد، حضور بزرگ‌ترها نشانه‌ی احترام به خانواده‌ی دختر است و نشان‌دهنده‌ی اهمیت این مراسم برای شماست.

عدم حضور اعضای اصلی خانواده می‌تواند یک نوع بی‌احترامی تلقی شود.

با خانواده خود به توافق برسید

تصور کنید در جلسه خواستگاری ناگهان مادر پسر بگوید «دختر بهتری را برای پسر در نظر داشته ولی او فقط دختر شمارا می‌خواهد!» این‌یک جمله به‌تنهایی می‌تواند کل خواستگاری را به هم بریزد یا خاطره‌ای تلخ در ذهن خانواده‌ی هر دو طرف باقی بگذارد.

ممکن است برخی از اعضای خانواده‌ی شما با انتخاب شما مخالف باشند پس بهتر است قبل از خواستگاری، مشکلاتی که دارید را بین خودتان حل کنید و به توافق برسید. اگر قرار است در این جلسه درباره‌ی مهریه و … هم صحبت شود بهتر است از قبل حرف‌هایتان را یکی کنید.

تکلیفتان را با خودتان مشخص کنید!

اگر جلسه‌ی خواستگاری، اولین دیدار شماست بهتر است قبل از شروع آن، درباره‌ی معیارها و انتظاراتتان از طرف مقابل با خودتان به توافق برسید و برنامه‌ای مشخص داشته باشید. کاری که خیلی می‌تواند به شما کمک کند این است که یک چک لیست سوالات خواستگاری تهیه کنید و در آن ملاک‌های خود را یا داشت کنید تا دقیقاً بدانید به دنبال چه ویژگی‌هایی هستید.

نوشتن ملاک‌ های ازدواج به شما کمک می‌کند سؤالاتی که می‌خواهید از طرف مقابل بپرسید را راحت‌تر مطرح کنید.

گل، شیرینی و میوه مناسب خواستگاری تهیه کنید

دسته گل خواستگاری

همراه داشتن گل و شیرینی در جلسه‌ی خواستگاری یکی از رسم‌های دیرینه‌ی ما ایرانیان است و زیبایی و شکیل بودن آن‌ها، سلیقه‌ی آقای داماد را نشان می‌دهد پس بهتر است در انتخاب آن‌ها دقت کنید.

شیرینی خواستگاری بهتر است خشک و کوچک باشد زیرا خوردن آن نسبتاً از شیرینی خامه‌ای آسان‌تر است. قبل از خرید حتماً شیرینی را تست کنید تا تازه و خوشمزه باشد و همچنین دقت کنید که ظاهر زیبایی داشته باشد.

توصیه شادیما به شما شیرینی‌هایی مانند پاپیون نسکافه پیچ، ساق عروس و تارت گردو است که هم ظاهر زیبایی دارند و هم بسیار خوشمزه هستند.

انتخاب گل خواستگاری زیبا نشان‌دهنده سلیقه و زیباشناختی شماست و دخترخانم‌ها به گلی که شما انتخاب می‌کنید خیلی دقت می‌کنند. اینکه دسته‌گل ببرید یا سبد گل بستگی به میزان آشنایی شما دارد و سبد گل رسمی‌تر است.

دقت کنید هر گلی یک احساس خاص را منتقل می‌کند و نماد یک‌چیز است گل‌هایی مانند گلایل، داوودی و شب بو برای جلسه ختم مناسب است نه خواستگاری! توصیه شادیما به شما گل‌های ارکیده، لیلیوم است.

میوه خواستگاری

خانواده دختر برای پذیرایی از خانواده خواستگار باید میوه تهیه کند. بدون شک بهترین میوه برای پذیرایی از خانواده داماد، نارگیل باز نشده است! در این صورت می‌توانید قدرت بدنی آقای داماد را به‌خوبی بسنجید 🙂

از شوخی بگذریم در جلسه‌ی خواستگاری از میوه‌هایی که خوردن آن‌ها سخت است و آبکی هستند مانند انار، هندوانه، خربزه، نارنگی، گیلاس، آلبالو، نارگیل و پرتقال به‌هیچ‌وجه استفاده نکنید و بجای آن از میوه‌های کوچک و غیر آبکی مانند سیب و موز استفاده کنید.

جلسه‌ی خواستگاری را خصوصی نگه دارید.

اینکه به مثبت نگر باشیم و نسبت به نتیجه‌ی جلسه‌ی خواستگاری امیدوار باشیم بسیار خوب است اما باید فکر همه جوانب را کرد. به دلیل شرایط خاص فرهنگی ما، بهتر است قبل از رسیدن به نتیجه‌ی نهایی، به‌جز اعضای خانواده دو طرف کسی در جریان خواستگاری قرار نگیرد تا درصورتی‌که دو طرف به توافق نرسیدند تحت‌فشار روانی و قضاوت اطرافیان قرار نگیرند.

این مورد را هم در نظر داشته باشید که نیاز نیست به خانه‌ی دختر لشکرکشی کنید و آن‌ها را از 4 طرف محاصره کنید تا جواب بله را بگیرید! هرچقدر تعداد افراد جلسه بیشتر باشد احتمال بروز اشتباه و سوءتفاهم بیشتر می‌شود.

پرسیدن این سؤالات ممنوع!

هیچ‌وقت پشت تلفن درباره‌ی وزن، قد، سطح تحصیلات، رنگ پوست و… سال نکنید. سؤال کردن درباره‌ی این مسائل معمولاً باعث رنجش خانواده دختر می‌شود و از طرفی باعث می‌شود ذهنیت بدی نسبت به خانواده شما پیدا کنند.

به یاد داشته باشید که شما برای معامله با آن‌ها تماس نگرفته‌اید و دختر آن‌ها مورد معامله نیست. یک انسان را با ویژگی‌های ظاهری قضاوت نکنید.


در جلسه‌ی خواستگاری چه‌کارهایی انجام دهیم؟

لباس مناسب خواستگاری بپوشید.

تیپ و لباس خواستگاری

پوشیدن لباس‌های روزانه و معمولی چندان مناسب جلسه‌ی خواستگاری نیست و بهتر است تیپ رسمی داشته باشید ولی زیاد روی نکنید چراکه پوشیدن لباس‌های پرزرق‌وبرق ممکن است این برداشت را در طرف مقابل ایجاد کند که شما می‌خواهید فخرفروشی کنید. از عطر مناسب استفاده کنید.

عروس خانم هم باید لباس مناسب، موجه و آرایش متعادل داشته باشد چراکه پوشیدن لباس‌های بدن‌نما و داشتن آرایش غلیظ ممکن است احساس ناخوشایندی را در خانواده داماد ایجاد کند.

گل را به چه کسی بدهیم؟

اینکه گل را به دختر بدهید یا خانواده دختر، بستگی به میزان آشنایی شما با دختر و خانواده‌ی او دارد اما دادن گل به اعضای خانواده دختر، رسمی‌تر و پسندیده‌تر است.

در جلسه‌ی خواستگاری کجا بنشینم؟

اجازه دهید بزرگ‌ترها بالای مجلس بنشینند و شما در کنار آن‌ها بنشینید. لازم نیست حتماً در کنار دختر بنشینید و چون ممکن است خانواده دختر برداشت خوبی از این کار شما نداشته باشند.

پذیرایی در جلسه‌ی خواستگاری

چای خواستگاری

پذیرایی در جلسه خواستگاری به عهده‌ی خانواده‌ی عروس است. در قدیم رسم بود که عروس خانم چای می‌آورد ولی در چند سال گذشته این رسم کم‌رنگ‌تر شده است و معمولاً پذیرایی را عضو دیگری از خانواده انجام می‌دهد.

نکته مهم این‌که چای و شیرینی را پس نزنید و حتماً میل کنید زیرا این رفتار شما می‌تواند نوعی بی‌احترامی به میزبان تلقی شود. خانواده دختر می‌توانند از شیرینی که پسر آورده است در پذیرایی استفاده نکنند و خود در صورت نیاز اقدام به تهیه شیرینی کنند.

نگاه کنید ولی خیره نشوید

شما برای خواستگاری رفته‌اید و حق‌دارید یکدیگر را خوب ببینید ولی اینکه به یکدیگر خیره شوید ممکن است باعث ناراحتی خانواده‌ها شود. از طرفی خانم‌ها اینکه کسی به آن‌ها خیره شود را اصلاً نمی‌پسندند و حس ناخوشایندی پیدا می‌کنند. بهتر است وقتی دختر به شما نگاه می‌کند شما هم به او نگاه کنید و با لبخند از او دلربایی کنید:)

صحبت در خواستگاری

اجازه دهید بزرگ‌ترها صحبت را شروع کنند

بهتر است بزرگ‌ترهای جمع که تجربه‌ی بیشتری دارند صحبت را شروع کنند. اینکه مستقیم سر اصل بحث برویم هم خوب نیست و بهتر است سر صحبت را با مسائل روزانه شروع کنیم و پس از گرم شدن فضا، بحث خواستگاری مطرح شود.

صحبت کردن در خصوص مسائلی مانند سیاست که ممکن است مناقشه برانگیز باشد مناسب جلسه‌ی خواستگاری نیست همچنین موضوعات سنگین و دشوار! پس یادتان باشد جلسه‌ی خواستگاری احتمالاً موقعیت خوبی برای بحث درباره فیزیک کوانتوم نیست!

محکم باشید و اعتماد به نفس داشته باشید.

تحقیقات بسیاری ثابت کرده که خانم‌ها به زیبایی مرد اهمیت چندانی نمی‌دهند و در همین حد که یک چهره‌ی عادی داشته باشید کافی است و نیاز نیست شبیه برد پیت یا احسان علیخانی باشید ولی اعتماد به نفس در انتخاب همسر آینده برای خانم‌ها بسیار با اهمیت است.

حالا که نوبت به صحبت کردن شما رسیده، باید خودتان را برای سؤالاتی که ممکن است از شما بپرسند آماده کرده باشید. در این پست مهم‌ترین سؤالات خواستگاری را برای شما آماده کرده‌ایم.

برای فن بیان جلسه خواستگاری نکات زیر را رعایت کنید.

  • با اعتمادبه‌نفس صحبت کنید. اگر اعتمادبه‌نفس کافی ندارید سعی کنید نقش بازی کنید و خود را در نقش یک انسان مهم و معروف ببینید.
  • تن صدای خود را تنظیم کنید. خیلی بلند یا کوتاه حرف زدن مناسب یک جنتلمن نیست.
  • یکنواخت صحبت نکنید و در مواقع نیاز برای تأکید روی حرف‌ها بلندتر صحبت کنید یا از زبان بدن استفاده کنید.
  • سعی کنید نخندید. خیلی خشک هم نباشید. اینکه با گفتن یک جوک وسط مجلس از خنده روده‌بر شوید چندان برای دخترها جذاب نیست و آن‌ها به دنبال مردان باجذبه هستند پس یک لبخند ریز کافی است
  • قلمبه سلمبه حرف نزنید. خانم‌ها مؤدب بودن را می‌پسندند ولی لفظ قلم حرف زدن را نوعی فخرفروشی و خودبرتربینی می‌دانند.

سؤالات خواستگاری

سوالات خواستگاری

درصورتی‌که خانواده‌ها یکدیگر را بپسندند به دختر و پسر اجازه می‌دهند که با یکدیگر در خلوت صحبت کنند. به یاد داشته باشید که ممکن است بعضی از خانواده‌ها که نسبت به مسائل مذهبی حساس‌تر هستند در جلسه‌ی اول اجازه ندهند دختر و پسر تنها با یکدیگر صحبت کنند و این کار را به جلسات بعدی موکول کنند.

در این مقاله مجموعه مهمترین سؤالات خواستگاری را برای شما گردآوری کرده‌ایم. درصورتی‌که اجازه یافتید با یکدیگر صحبت کنید نکات زیر را رعایت کنید.

صادق باشید و در حد توانایی خودتان صحبت کنید.

دروغ گفتن در جلسه‌ی خواستگاری اگرچه ممکن است در کوتاه‌مدت شمارا در چشم فرد مقابل بهتر جلوه دهد ولی بالاخره روزی خورشید از پشت ابر بیرون خواهد آمد و دروغ‌های شما فاش خواهد شد و این اتفاق می‌تواند ضربات جدی به رابطه شما وارد کند.

دروغ نگویید ولی نیازی هم نیست تمام مسائل خصوصی زندگی خود را بیان کنید (مثال رابطه‌های پیشین که به ازدواج ختم نشده) چراکه تجربه ثابت کرده گفتن این موارد هیچ سودی برای دو طرف ندارد و فقط باعث افزایش بی‌اعتمادی می‌شود. دو طرف باید تلاش کنند از گذشته‌ی یکدیگر سال نکنند.

وعده‌هایی که نمی‌توانید عمل کنید ندهید و خودتان باشید. به یاد داشته باشید حرف‌هایی که در جلسه‌ی خواستگاری می‌زنید مبنای انتخاب فرد قرار می‌گیرند پس هرگز برای خودتان شخصیت دروغین نسازید و مهارت نه گفتن را در خودتان تقویت کنید.

به حرف‌های طرف مقابل خوب گوش دهید.

صحبت در خواستگاری

سؤالات خودتان را آماده کرده‌اید و منتظر هستید حرف‌های طرف مقابل به پایان برسد تا سال بعدی را بپرسید! این رفتار اشتباه است و شما باید به‌دقت به حرف‌های طرف مقابل خود بیندیشید و ببینید که طرز فکر، انتظارات و عقاید شما با او خوانایی دارد یا نه؟ خانم‌ها به آقایانی که شنونده خوبی هستند علاقه‌مند هستند و برایشان مهم است که طرف مقابل به حرف‌های آنان خوب گوش دهد.

در جلسه‌ی اول از مسائل جنسی و شخصی سال نکنید.

خانم‌ها صحبت کردن درباره‌ی مسائل جنسی را دوست ندارند و سال پرسیدن درباره این مسائل به آن‌ها حس ناخوشایندی می‌دهد پس بهتر است درصورتی‌که می‌خواهید ازاین‌دست سؤالات بپرسید تا جلسات بعدی ملاقات که صمیمیت بین شما بیشتر شد صبر کنید.

می‌توانید جلسات بعدی را درجایی بیرون از خانه برگزار کنید چون در این محیط‌ها صمیمیت بین افراد بیشتر می‌شود.

جلسه خواستگاری طولانی نباشد.

جلسه‌ی خواستگاری را باید طوری مدیریت کنید که حداکثر 2 ساعت طول بکشد پس اگر سؤالات شما زیاد است سعی کنید فقط مهم‌ترین سؤالات را در جلسه‌ی اول بپرسید تا خانواده‌ها به خاطر طولانی شدن مراسم خسته نشوند.


بعد از خواستگاری چه‌کارهایی انجام دهیم؟

جواب خواستگاری

معمولاً رسم است که خانواده پسر 4-3 روز بعد از جلسه‌ی خواستگاری با خانواده دختر تماس می‌گیرند تا از آن‌ها جواب بگیرند و درصورتی‌که تماس نگیرند به این معنی است خانواده پسر، دختر را نپسندیده‌اند.

البته این رفتار اشتباه است و بهتر هست که حتی اگر طرفین یکدیگر را نپسندند به یکدیگر اطلاع دهند تا اولاً طرف مقابل منتظر نماند و دوما اینکه کدورتی بین خانواده‌ها پیش نیاید، ولی درهرحال این خانواده پسر است که زنگ می‌زند نه دختر.

برای «نه» شنیدن هم آماده‌باشید.

جواب نه خواستگاری

باید برای «نه» شنیدن آماده‌باشید. ازدواج یک مسئله دوطرفه است و ممکن است طرف مقابل به این نتیجه برسد که نمی‌توانید باهم زندگی مشترک تشکیل دهید پس درصورتی‌که جواب «نه» شنیدید نباید ناامید شوید و اعتمادبه‌نفس خود را از دست بدهید چراکه دلایل بسیار متعددی برای شنیدن جواب «نه» وجود دارد.

جالب است بدانید که طبق تحقیقات از هر 3 خواستگاری 2 مورد به نتیجه نمی‌رسد پس این پایان کار شما نیست و هنوز فرصت‌های زیادی برای ازدواج دارید. شاید اشکال از معیارهای شما باشد و بتوانید با تعدیل این معیارها به نتیجه برسید.

در این مقاله تلاش کردیم مهم‌ترین نکاتی که باید در خواستگاری رعایت شود را بیان کنیم. شما هم نکته‌ای دارید که لازم باشد به این لیست اضافه شود؟ مشتاقانه منتظر شنیدن آن در بخش نظرات هستیم.

دانلود راهنمای خواستگاری pdf